Home Business Strategy Cât valorează un client fidel? Retailul Premium, Mass Market si Masstige

Cât valorează un client fidel? Retailul Premium, Mass Market si Masstige

Diferențe și Strategii de Fidelizare

În lumea competitivă a retailului, fiecare client contează. Cu toate acestea, nu toți clienții sunt la fel, iar segmentarea corectă a acestora poate face diferența dintre succes și stagnare. Pentru antreprenorii cu experiență în retail, această înțelegere profundă a clienților, a segmentării corecte și a impactului lor poate fi cheia pentru o strategie de business eficientă și durabilă.

Ce înseamnă Fidelitatea Clienților în Retail și de ce este atât de valoroasă?

Fidelitatea clienților reprezintă angajamentul și loialitatea pe care un client le arată față de o anumit brand sau afacere. Clienții fideli tind să revină în mod regulat pentru a face achiziții, să recomande bradul altora și, în general, să fie ambasadori ai brandului respectiv.

De ce este acest angajament atât de important? Pentru că clienții fideli nu sunt doar cumpărători obișnuiți, ci și susținători ai afacerii. Aduc venituri și profituri constante și sunt cei mai buni oameni de marketing, pentru ca promoveaza brandul, aduc stabilitate, continuitate în vânzări, și … nu costă nimic. 

Diferențele între Clienții din Retailul Premium, Mass Market si Masstige

În lumea complexă a retailului, segmentarea clienților în premium, mass market și masstige reprezintă o modalitate eficientă de a înțelege și de a răspunde nevoilor și preferințelor diferite ale acestora. Fiecare segment are caracteristici unice și oferă oportunități distincte pentru branduri și retaileri.

Iată câteva concluzii cheie despre fiecare segment:   

Segmentul Premium

  • Clienții premium caută calitate superioară, exclusivitate și prestigiu în produsele și serviciile pe care le achiziționează.
  • Sunt dispuși să plătească prețuri mai mari pentru produse și servicii de înaltă calitate.
  • Experiența de cumpărături este adesea personalizată și de lux.
  • Loialitatea clienților premium poate fi puternică, dar se bazează pe păstrarea calității și a valorii. 

         

Segmentul Mass Market

  • Clienții mass market pun accent pe prețuri competitive, valoare și accesibilitate.
  • Sunt mai puțin motivați de prestigiu și mai mult interesați de soluții practice și accesibile pentru nevoile lor.
  • Experiența de cumpărături este axată pe accesibilitate și eficiență.
  • Fidelizarea clienților în acest segment se poate baza pe prețuri competitive și servicii prietenoase.

          

Segmentul Masstige (“Masstige” este un portmanteau al cuvintelor „masă” și „prestigiu”)

  • Brandurile masstige se află la intersecția dintre premium și mass market, oferind produse de calitate superioară la prețuri mai accesibile.(ex.COS, Massimo Dutti, Other Stories)
  • Clienții masstige sunt consumatorii pentru care luxul a fost făcut mai accesibil. Ei provin din clasele mijlocii și superioare care achiziționează produse premium ca formă de auto-răsplată și răsfăț. Acest lucru contrastează cu achizițiile de produse de lux făcute de clienții premium, care sunt în mare parte determinate de statut.
  • Clienții masstige caută calitate și un raport calitate-preț bun.
  • Experiența de cumpărături poate aduce un sentiment de lux fără a depăși prețurile accesibile.
  • Succesul fidelizării clienților pentru brandurile Masstige depinde de găsirea echilibrului între calitate, preț și experiență.

Strategii pentru Atragerea și Păstrarea Clienților Fideli

Fiecare segment de retail are propriile sale caracteristici și preferințe ale clienților, astfel că strategiile trebuie să fie adaptate în mod corespunzător pentru a se potrivi nevoilor și așteptărilor specifice ale fiecărui segment. Combinația potrivită de prețuri, experiență și comunicare poate contribui la atragerea și păstrarea clienților fideli în fiecare dintre aceste segmente.

Iată câteva strategii cheie pentru cele 3 segmente:         

Segmentul Premium

 • Experiență Excepțională de Cumpărături: Oferă o experiență de cumpărături cu adevărat excepțională, care să includă servicii personalizate, asistență de calitate superioară și ambianță luxoasă în magazin.
 • Program de Loialitate Exclusiv: Dezvoltă un program de loialitate care să ofere clienților premium acces la produse exclusive, evenimente speciale și oferte personalizate.
 • Comunicare Personalizată: Folosește datele culese pentru a comunica cu clienții în mod personalizat, oferindu-le recomandări de produse și noutăți care se potrivesc preferințelor lor.
 • Colaborări cu Branduri de Lux: Realizează colaborări strategice cu alte branduri de lux pentru a oferi produse și servicii exclusive care să atragă și să fidelizeze clienții.
 • Asistență Post-Vânzare de Calitate: Asigura-te că serviciul post-vânzare este la fel de excepțional ca și experiența de cumpărare, oferind asistență rapidă și eficientă pentru orice nevoie.

         

Segmentul Mass Market

 • Prețuri Competitive și Promoții Atractive: Concentrează-te pe oferirea de prețuri competitive și promoții atractive pentru a atrage clienții care caută valoare.
 • Program de Loialitate Simplu și Accesibil: Crează un program de loialitate ușor de înțeles și de utilizat, cu recompense tangibile, cum ar fi reduceri și cupoane.
 • Feedback și Îmbunătățiri Constanțe: Ascultă feedback-ul clienților și utilizează-l pentru a face îmbunătățiri continue la produse și servicii.
 • Experiență de Cumpărare Confortabilă: Asigură-te că magazinul oferă o experiență de cumpărare convenabilă, cu rafturi bine organizate și personal amabil.
 • Comunicare Eficientă: Menține o comunicare constantă prin intermediul canalelor online și oferă informații utile despre produse și promoții.

         

Segmentul Masstige

 • Calitatea la Prețuri Accesibile: Păstrează un echilibru între calitate și prețuri accesibile, oferind produse de înaltă calitate la un cost rezonabil.
 • Colecții Limitate și Exclusivități: Lansează colecții limitate și produse exclusive pentru a crea un sentiment de exclusivitate și urgență de cumpărare.
 • Program de Loialitate Versatil: Dezvoltă un program de loialitate care să ofere recompense variate pentru clienții online și cei din magazin, cum ar fi reduceri, produse gratuite și acces la evenimente speciale.
 • Experiență de Cumpărare Inspirată: Crează o experiență de cumpărare care să inspire clienții, punând accent pe stil și tendințe în moda sau în categoria de produse respective.
 • Comunicare Creativă: Folosește o comunicare creativă și inovatoare pentru a păstra interesul clienților și pentru a-i implica în povestea brandului. Definirea și promovarea valorilor de brand pot ajuta la construirea unei conexiuni puternice cu clienții. Brandurile Masstige ar trebui să-și definească clar valorile și să le integreze în comunicarea lor.
 • Transparență: Fii transparenț cu privire la calitatea produselor și prețurile. Clienții “Masstige” apreciază sinceritatea și corectitudinea.
 • Servicii de Înaltă Calitate: Serviciile post-vânzare, precum asistența pentru clienți și serviciile de garanție, ar trebui să fie la fel de bune ca și produsele. O experiență pozitivă după cumpărare poate crea loialitate pe termen lung.

 

În concluzie, înțelegerea valorii pe termen lung a clienților fideli este crucială. Și, doar printr-o înțelegere profundă a acestora și o segmentare corectă putem concepe strategii de fidelizare care să producă efecte pozitive pe termen lung.

Așadar, cât valoreaza un client fidel?

Valoarea unui client fidel este inestimabilă pentru o afacere. Aceasta depinde de veniturile pe care le aduce în timp, costurile asociate atragerii și păstrării sale, precum și profitabilitatea medie. Cu toate acestea, studiile arată că atragerea unui client nou costă de 5 până la 25 de ori mai mult decât menținerea unui client existent. 

Prin urmare, investiția în satisfacția și fidelizarea clienților fideli aduce beneficii considerabile în timp, contribuind semnificativ la creșterea veniturilor și profiturilor, precum și la stabilitatea afacerii.

You may also like

Leave a Comment