Home Store Design Cum sa amenajezi un magazin care sa ii determine pe oameni sa cumpere. 7 Pasi Esentiali

Cum sa amenajezi un magazin care sa ii determine pe oameni sa cumpere. 7 Pasi Esentiali

Designul interior al unui magazin este extrem de important pentru maximizarea vanzarilor. Prin stabilirea unui plan, retailerii pot directiona in mod strategic cumparatorii catre produse prioritare si pot stimula vanzarile. Un design eficient al magazinului face, de asemenea, spatiul mai organizat si usor de navigat, ceea ce este important pentru a oferi o buna experienta clientilor.

Exista multe abordari diferite in ceea ce priveste proiectarea si configurarea unui magazin fizic. Cu toate acestea, exista si cateva strategii comune de design interior pe care toti retailerii le pot folosi, pentru ca pot duce la cresterea vanzarilor chiar si in era digitala de astazi.

Cand vine vorba de succesul in retail, secretul sta in detalii

De la a-ti spune povestea brandului si a crea experiente de cumparaturi captivante, pana la montarea display-ului din vitrina si elemente esentiale de semnalizare, toate acestea sunt detalii.

Nu esti sigur de unde sa incepi cu amenajarea magazinului? Hai sa vedem care ar fi notiunile de baza cand vine vorba de designul eficient al unui magazin, care sa atraga mai multi clienti, sa ii determine sa caute mai multe produse si sa ii incurajeze sa se indrepte spre casa de marcat.

Iata cum poti amenaja un magazin care sa iti aduca vanzari, in 7 pasi esentiali:

Un design eficient este cea buna strategie de vanzari.

 

1. ALEGE PLANUL DE DESIGN

Mari sau mici, majoritatea magazinelor utilizeaza unul dintre cele trei tipuri de configurari sau planuri de design pentru retail. Ce tip de plan vei alege depinde de tipul de magazin pe care il ai si de produsele pe care le vinzi. De exemplu, magazinele alimentare utilizeaza de obicei proiectari tip grila, deoarece sunt previzibile si eficiente pentru a naviga. Brandurile mari au magazine cu planuri pe etaje, cu bucla, care uneori arata ca niste piste, si care ofera o experienta de cumparaturi mai ghidata si maximizeaza fiecare spatiu afisat. Boutique-urile, showroom-urile sau concept store-urile de fashion sau home deco folosesc de obicei machete mai creative cu un flux liber care le permit sa evidentieze diferit produsele si sa reorganizeze interiorul foarte usor de cate ori isi doresc. Acestor tipuri de businessuri le sunt recomandate si configurarile pe diagonala sau cele angulare.

Tine minte insa, ca designul interior al magazinului tau ghideaza plasarea produsului, directioneaza fluxul clientilor si defineste aspectul general al magazinului, deci merita multa atentie. Multi factori vor afecta alegerea planului de design, inclusiv dimensiunea si forma spatiului, tipurile de produse pe care le vinzi si chiar clientii pe care speri să ii atragi. Retine acesti factori in timp ce explorezi variantele de amenajare.

Structura unui magazin cu un plan de circulatii cu flux liber

Un magazin cu un flux liber de circulatii este favoritul multor retaileri de specialitate, deoarece permite creativitate maxima si este usor de schimbat si actualizat. Navigarea clientilor este foarte usoara intr-o astfel de amenajare. Manechinii si display-urile sunt plasate in unghiuri pentru a incuraja cumparatorii sa incetineasca si sa exploreze grupurile de produse evidentiate la fiecare pas.

Acest tip de design creeaza linii de vedere deschise in tot magazinul, astfel incat toate display-urile si peretii “electrici”(power walls), despre care vei citi mai jos, sunt extrem de vizibile. Acest lucru faciliteaza directionarea clientilor catre anumite zone de marfa, folosind culori accentuante si grupuri de produse.

Alege acest tip de amenajare pentru un boutique sau magazin de lux, showroom, concept store, florarie sau magazin de home design.

Care sunt avantajele?

  • Poti utiliza la maxim toate spatiile neregulate in cazul in care ai un plan al magazinului mai deosebit.
  • Vei  incuraja navigarea si descoperirea produselor. Poti opta pentru displayuri pe podea, care incurajeaza cumparatorii sa navigheze in diferite sectiuni.
  • Poti modifica foarte usor designul, in functie de sezon.

Planurile de magazin cu flux liber necesita multa creativitate si o planificare atenta. Din acest punct de vedere, acestea sunt mai dificil de implementat decat un aspect mai structurat al magazinului. Poti sa dai gres mai usor cu un design incorect, astfel e de preferabil sa apelezi la un un designer de retail. Este o investitie mult mai sigura.

2. PUNE-TI PLANUL PE O HARTIE

Le spun mereu clientilor mei sa isi puna planul pe o hartie. Daca nu ti-ai stabilit inca designul sau chiar daca ai facut-o, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa il desenezi pur si simplu pe o hartie mare(in varianta in care nu apelezi la un designer) sau sa il scoti la imprimanta daca ai primit o propunere de la cineva. Cand ai o hartie in fata vei avea o imagine mult mai clara a rezultatului dorit si a oricarei probleme pe care o poti intampina inainte de a incepe orice lucrare.

Pentru ca nimic nu este batut in cuie cand vine vorba de design, poti sa ajungi la concluzia ca un mix intre mai multe scheme si stiluri functioneaza cel mai bine pentru spatiul tau. De exemplu, poti incepe cu o plan de tip bucla, apoi combini niste rafturi in forma de insula si displayurile creative in sectiunea centrala. Sau daca planul nu are o forma standard, poti crea o bucla sau o grila intr-o sectiune si poti utiliza un aspect cu flux liber intr-o alta sectiune.

Daca ai o copie a planului de la proprietarul spatiului, incepe cu aceasta. Daca nu, fa-ti propria schema a etajului. Hartia milimetrica functioneaza excelent pentru acest lucru(este speciala pentru design si o gasesti in orice librarie) sau poti folosi variante gratuite de proiectare si design interior din online. Decupeaza de pe o alta hartie niste forme care pot reprezenta rafturi, mese, coloane sau alte elemente pe care le iei in calcul si suprapune-le. Poti folosi si plastelina, de exemplu, ca sa le vezi si mai bine. In acest mod poti sa misti obiectele in plan de cate ori vei dori, pentru a obtine cea mai buna configurare.

Acesta este, de asemenea, un moment excelent pentru a planifica orice sistem de securitate pe care vrei sa il instalezi. Angajații tai vor petrece mult timp in spatele casei de marcat sau in depozit, si nu pot urmari in orice moment fiecare unghi al magazinului.

 

3. IA IN CONSIDERARE FLUXUL DE TRAFIC SI  COMPORTAMENTUL CLIENTILOR

Nu avem nevoie de magazine aglomerate, pentru asta s-au inventat bazarurile.

 

Indiferent de designul pe care il alegi, trebuie sa te gandesti la caile, culoarele si toate displayurile magazinului, avand in vedere fluxul de trafic. Pune-te in locul clientului atunci cand planifici acest aspect pentru a te asigura ca vor avea o experienta de cumparaturi confortabila si logica.

Pentru a face acest lucru, trebuie sa intelegi 3 comportamente cheie ale clientilor:

  1. Clientii au nevoie de spatiu de tranzitie cand intra intr-un magazin. Acesta este ceea ce expertii numesc zona de decompresie(primii 5 pana la 15 metri in spatiu).
  2. Clientii se plimba si fac cumparaturi la fel cum conduc. Asta inseamna ca de obicei clientii se întorc spre dreapta atunci cand intra intr-un magazin.
  3. Clientii au nevoie de spatiu personal atunci cand fac cumparaturi. Nu le place sa fie aglomerati sau inghesuiti atat de mult incat sa se atinga cu fundul de alti clienti(stiu ca nu suna bine, dar se intampla in multe magazine).

Acum, hai sa analizam cum poti utiliza aceste tendinte comportamentale pentru a atrage cumparatorii in magazinul tau si a-i face sa cumpere.

Comportamentul #1: Tranzitia de la intrare

Zona de intrare intr-un magazin mai este cunoscuta si ca “zona de decompresie” si este chiar primul spatiu in care intra potentialii clienti. De obicei, este formata din primii 5 pana la 15 metri in spatiu, in functie de dimensiunea generala a magazinului tau. Este, de asemenea, spatiul in care clientii fac tranzitia din lumea exterioara si experimenteaza mai intai ceea ce ai de oferit. In acest moment, cumparatorii fac, judecatile cele mai critice, cum ar fi cat de ieftin sau scump este magazinul, cat de frumos amenajat este sau nu si isi fac o idee legata de brand. Deoarece se afla intr-un spatiu de tranzitie, este mai probabil ca clientii sa rateze orice produs, semnalizare sau cosuri pe care le plasezi acolo. Asadar, nu te obosi sa afisezi multe produse in aceasta zona pentru ca e absolut necesar sa eviti aglomerarea acestui spatiu. Multe studii bazate pe comportamentele clientilor au demonstrat ca marfurile si displayurile plasate la intrare sunt cel mai adesea ignorate.

Comportamentul #2: Inainte si, la dreapta

Este un fapt bine cunoscut printre designerii de retail ca 90% dintre consumatori fac dreapta inconstient la intrarea intr-un magazin. Primul perete pe care il vad este adesea denumit „power wall display”, care actioneaza ca un vehicul de prima impresie cu impact ridicat pentru produsele tale. Deci, asigura-te ca ii acorzi o atentie speciala suplimentara in ceea ce priveste ceea ce alegi sa expui si modul in care il expui. Atrage atentia clientilor cu produsele pe care le expui, fie ca sunt articole noi sau sezoniere, produse cu adaos ridicat sau cu cerere ridicata sau ca un loc unde sa spui povestea brandului tau.

Comportamentul #3: Spatiul personal

Caile de acces spatioase sunt un aspect cheie al unui design de retail eficient. De fapt, acesta se afla in fruntea listei sfaturilor de proiectare a magazinelor de catre expertii in retail. Eu recomand latimi de culoar de 1.2 metri sau chiar mai mult. Astfel, culoarele si caile de acces vor fi confortabile pentru toti clientii, inclusiv pentru cei care folosesc carucioare sau scaune cu rotile. Studiile arata ca atat femeile, cat si barbatii, evita culoarele inguste sau aglomerate, unde si-ar putea “peria” fundul cu alti cumparatori.

Un design bine conceput ia in considerare comportamentele, preferintele si asteptarile clientilor pentru a oferi o experienta de cumparaturi excelenta. Chiar daca ai cele mai bune produse sau cele mai mici preturi, daca atmosfera din magazin este incomoda sau daca cumparatorii nu reusesc sa gaseasca ceea ce au nevoie, vor pleca fara a face o achizitie si probabil ca nu vor mai reveni. Cand comercializezi produse, este important sa tii cont de elementele umane ale cumparaturilor, pe langa cresterea vanzarilor.

4. POZITIONEAZA CASA DE MARCAT

Stiai ca pozitionarea incorecta a casei de marcat este una dintre cele mai intalnite greseli cand vine vorba de proiectarea in retail? In general partea frontala, stanga este cea buna pozitionare pentru casa de marcat. Cumparatorii navigheaza in mod natural spre dreapta atunci cand intra intr-un magazin si tind sa se invarta in jurul magazinului, lasand iesirea pe partea stanga. Asadar, partea din stanga frontala a magazinului va deveni calea de iesire naturala a clientilor. In plus, nu ii distrage atentia de la cumparaturi pe masura ce isi fac drum prin magazin.

Unii designeri(de obicei cei fara experienta in retail) recomanda o locație a casei in partea centrala, din spate a magazinului. Dar acest lucru nu este practic pentru micii retaileri cu personal limitat, deoarece poate lasa nesupravegheata partea din fata a magazinului. Daca ai un magazin mic, cea mai buna alegere este ca ea sa fie in partea din fata a magazinului, in stanga intrarii.

5. POZITIONEAZA-TI PRODUSELE PENTRU VIZIBILITATE MAXIMA

De cele mai multe ori proprietarii de magazine tind sa cumpere mobilierul de interior fara sa tina cont de tipul de produse pe care le comercializeaza. De prea multe ori, corpurile alese nu sunt ideale pentru afisarea unei game de produse intr-un anumit spatiu. Sau, mai rau, nu ofera flexibilitatea necesara in zonele de afisare valoroase, care se schimba constant in functie de sezon.

Asadar, inainte de a incepe sa alegi corpurile si luminile, gandeste-te la pozitia produselor in magazin. Unde vor fi prezentate produsele care all season, cele sezoniere, sau cele la promotii. Acest proces se numeste cartografierea produselor(practic harta lor) si este o adevarata arta cand vine vorba de maximizarea vanzarilor. In multe magazine, este un proces in continua schimbare, in functie de traficul pietonal din magazin. Acest sisteme ofera o multitudine de informatii despre modul in care cumparatorii se deplaseaza prin magazin si interactioneaza cu reclamele si produsele. Combinand aceste date de comportament ale clientilor cu experienta si intuitia, proprietarii de magazine pot dezvolta strategii excelente de comercializare prin proiectarea eficienta a zonelor.

De exemplu, daca ai un produs cheie in magazin care atrage cel mai mult atentia, il plasezi in fata, iar imediat in spatele lui sau langa plasezi alte produse care il scot in evidenta. Ca sa fiu mai specifica, daca ai un sacou galben care rupe normele la vanzari, pune-l in fata, iar in spatele lui aseaza pantaloni bleumarin, camasi albe si pantofi maro. Sau, daca ai un magazin home deco, si ai un set de farfurii care s-au situat in topul preferintelor clientilor, le pui in fata si imediat langa asezi fata de masa care se potriveste perfect, tacamurile si elementele de decor. Acesta este merchandisingul in zona primara si secundara de actiune, si motivul pentru care oamenii care intra sa cumpere un articol pleaca adesea cu trei sau mai multe. Intelegi acum, unde este arta?

ZONA DE LA CASA sau cumparaturile bazate pe impuls

Obiectele de impuls, cum ar fi jucariile mici, bomboanele, luciul de buze, sosete si accesoriile mici sunt produse excelente pentru a fi pozitionate langa casa de marcat. Cand clientii se apropie de casa pentru a plati sau stau la coada, nu iti doresti ca acestia sa nu mai cumpere. Plasarea articolelor ieftine langa casele de marcat, ii incurajează pe cumparatori sa adauge un articol sau doua pe masura ce pleaca.

POWER WALLS

Evidentiaza-ti peretele cel mai vizibil(din dreapta) pe care majoritatea clientilor se concentreaza in mod natural si se indreapta dincolo de intrarea in magazin. Urmand modelele de comportament ale clientilor, acesti pereti “electrici” sunt de obicei  proprietatea ta “de la malul lacului” -adica cea mai tare. Sunt locul ideal pentru descoperiri fierbinti, articole noi si sezoniere care atrag atentia instantaneu si atrag clientii prin zona de intrare si in magazinul tau. Este posibil ca aceste zone sa se schimbe frecvent si trebuie sa iti planifici acest lucru. Imbraca aceste spatii cu displayuri si elemente de decor versatile care pot fi schimbate cu usurinta pentru a expune diverse grupe de produse.

O astfel de zona nu este limitata la partea din fata a magazinului tau. Orice loc din magazin care atrage in mod natural traficul poate fi un power wall. Si nici un power wall nu se limiteaza la un perete propriu zis. Poate fi o insula, un capat de culoar, sau chiar punctele proeminente din apropierea casei de marcat pot fi zone cu putere promotionala.

SPEED BUMBS

De-a lungul magazinului poti gandi asa numitele zone de “speed bumb”, acele locuri care ii face pe cumparatori sa incetineasca si sa observe niste produse cool. Asigura-te ca schimbi aceste produse o data pe saptamana.

6. PLASEAZA-TI CORPURILE DE MOBILIER IN SPATIU

Odata ce ti-ai facut o idee despre designul general al magazinului si harta produselor, este timpul sa iei in considerare corpurile fixe de mobilier, luminile si displayurile magazinului. Corpurile de iluminat sunt permanente, tejghelele la fel, rafturile si cabinele de proba. Piesele de mobilier/decor care pot contine produse tind sa fie mobile, versatile si personalizabile, cum ar fi unitatile modulare, gondolele, mesele, plafoanele si rafturile pentru imbracaminte.

Pereții, podelele, corpurile de iluminat si restul unitatilor de display ale magazinului ar trebui sa creeze o unitate care sa iti defineasca brandul, dar care sa iti permita sa iti prezinti si produsele. Asadar, tine cont de acest lucru deoarece aspectul general, stilul si finisajele sunt cea mai mare oportunitate de branding.

Sfatul meu este sa tii cont de versatilitate atunci cand alegi mobilierul. Stocul tau se va schimba probabil de-a lungul anilor. Daca optezi pentru un mobilier fix, probabil ca vei regreta mai tarziu. Optiunile de display reglabile, cum ar fi lamelele, grilajele si rafturile, tind sa fie alegeri bune daca ai un magazin mic.

Poti opta si pentru ecrane digitale. Ele reprezinta mai mult o investiție in avans, dar acestea iti permit sa arati rapid si usor clientilor produsele noi, evenimentele viitoare, recenziile clientilor și multe altele.

7. GANDESTE ZONE EXPERENTIALE SI DE COMFORT

Designul unui magazin este mai mult decat un mobilier frumos, lumini, power walls sau case de marcat. Este vorba de experienta clientilor, de a-i face sa se simta ca acasa si de a oferi un sentiment care îi face sa-si doreasca sa se intoarca.

Tine minte un lucru: Detaliile fac experiența de cumparaturi memorabila pentru clienti. Eu ii sfatuiesc pe clientii mei sa ia in considerare confortul clientilor la divizarea spatiului, inclusiv urmatoarele:

SCAUNELE

Ofera un anumit tip de scaune atat pentru clienti, cat si pentru oricine ii insoteste. Cumparatorii obosesc la fel si prietenii, copiii si rudele lor care de multe ori ii insotesc. De ce sa nu le oferi un scaun? Scaunele pot fi la fel de simple ca scaunele de langa casa sau o zona de lounge in apropiere de cabina de proba.

CABINELE DE PROBA

Sunt o necesitate in majoritatea magazinelor de imbracaminte, dar ocupa spatiu valoros. Profita la maximum de zonele de proba folosind peretii alaturați pentru obiecte si accesorii promotionale precum curele si esarfe.

ZONA DE CHECKOUT

Intr-un magazin mic, acestea sunt de obicei una si aceeasi. In magazinele in care clientii nu fac cumparaturi cu cosuri, iti recomand sa ai o zona a casei de marcat suficient de mare pentru a le tine produsele in timp ce clientii continua sa cumpere. Aminteste-ti doar ca o mana goala poate cara mai multe produse, ceea ce duce la mai multe vanzari. De asemenea, asigura-te ca suprafata este destul de mare pentru a gestiona procesul de plata eficient si pentru a le permite clientilor sa isi puna o geanta de mana.

Fie ca intentionezi sa iti amenajezi magazinul singur sau sa angajezi un profesionist, exista multe resurse disponibile pentru a te ajuta sa iti planifici si sa executi un plan de design. Daca nu te simti confortabil sa abordezi singur un astfel de proiect, un designer de retail iti poate transforma visele in realitate. Priveste aceasta decizie ca pe o investitie in viitorul afacerii tale.

IN CONCLUZIE

Designul magazinului nu este o sarcina usoara, dar multi proprietari de magazine fizice si le fac singuri cu mare succes. Ia-o incet, urmeaza cei 7 pasi si nu uita sa pui clientul pe primul loc. Cu ideile din acest ghid si putina creativitate, vei putea sa amenajezi un magazin usor de navigat, primitor pentru clienti si, cel mai important, profitabil.

Pentu ca iti doresti mai mult decat un magazin. Succes!

⦿ Interesat de consultanță? 

Află detalii despre servicii, beneficii și metoda de lucru AICI!

You may also like

Leave a Comment