Esti de ceva timp pe piata si iti doresti sa-ti duci mica afacere la un alt nivel? Invata sa-ti cresti brand-ul sustenabil pentru un efect pe termen lung.
Vad adesea brand-uri care apar peste noapte si in cateva luni ajung sa aiba o crestere masiva. Realitatea este ca, daca o afacere mica creste prea rapid va deveni vurnelabila la un moment dat pentru ca nu si-a creat o fundatie solida care sa-i sustina cresterea. Ce urmeaza? Declinul. Incet dar sigur.
Ti-ai inceput business-ul acum cativa ani ca sa acoperi o cerere a pietei, sa faci un profit si probabil de unul singur… din pasiune. Acum ar fi momentul sa cresti ca sa iti mentii profitul si sa-ti cresti volumul de vanzari. Din momentul in care iei aceasta decizie urmeaza “perioada de incubare”.
Foloseste aceasta perioada pentru a-ti pune la punct sistemele si procedurile care iti vor asigura o crestere sustenabila pe termen lung. Tot acum se stabilesc valorile, cultura companiei si identitatea de brand. De asemenea, strategia de customer experience pe care vrei sa o oferi si recrearea modelului de business anterior pentru a te adresa unei noi piete.
Un BRAND mare se construieste in TIMP si nu usor, tocmai de aceea trebuie sa-i acorzi atentie si meticulozitate. Pentru ca la un moment dat, cand vei ajunge in varf iti vei dori sa fi sustinut de o fundatie solida care sa te tina acolo muult timp.
Uite o strategie pe care te poti baza.
1. Cunoaste-ti Scopul
Cresterea unui brand este direct proportionala cu loialitatea clientilor. Cum poti crea loialitate? Concentreaza-te pe loialitatea angajatilor mai intai pentru ca ei sa transmita mai departe valorile brand-ului clientilor pe care ii ajuta. Nu vei putea face asta daca nu stii EXACT care este motivul pentru care ai inceput business-ul si care este scopul/misiunea ta. Comunicarea acestor informatii angajatilor ii va face sa stranga “fani”, fani care iti vor asigura o crestere organica.
2. Creeaza un Business Map
Majoritatea antreprenorilor au un business plan dar nu au un business map. Crearea unei astfel de “harti” este eficienta pentru ca iti va raspunde unor intrebari esentiale pentru cresterea si atingerea obiectivelor. Care sunt pasii urmatori? Cum ajungi acolo? Care este obiectul final?
3. Perfectioneaza Produsul
Am lucrat cu antreprenori care din dorinta prea mare de a creste uita sa se asigure ca produsul lor este “beton” din toate punctele de vedere. Credeau ca pot sa il ajusteze dupa ce vor creste vanzarile. Gresit! Pentru ca daca nu faci acest lucru de la inceput vei ramane un “alt brand” care nu livreaza ce promite.
4. Formeaza-ti Echipa
Stiu ca pare de la sine inteles ca ai nevoie de o echipa puternica pentru a creste o afacere. Formula mea preferata de echipa este MICA SI PUTERNICA si nu este formata doar din angajati, ci si din colaboratori, furnizori, curieri etc. Ce iubesc eu la afacerile mici este ca pot stabili “relatii mai intime” cu clientii, sa le ofere experienta pe care ti-o doresti de la inceput pana la final. Scopul lor este pana la urma sa stranga cat mai multi “fani” care sa iti promoveze brand-ul gratuit.
5. Atrage Clientii Potriviti
Ce poate sa insemne o crestere a unui business daca nu marirea semnificativa a numarului de clienti fideli? Nu mare lucru! Formarea unei baze puternice de clienti fideli este imperativa si iti poate asigura succesul pe termen lung.
Sunt aici pentru tine, daca ai nevoie de sustinere. In curand voi lansa si The Retail Lab prin care voi putea oferii aceleasi servicii mai multor antreprenori, la un cost mult mai avantajos.
Pana atunci, astept si parerile tale. Lasa-mi un comentariu daca ai o sugestie sau o nelamurire si te ajut cu drag.
succes, Raluca