Strategia este, fără îndoială, unul dintre cei mai folosiți termeni pe care i-am auzit in ultimii ani. Însă, mulți dintre cei care îl folosesc nu-l înțeleg cu adevărat și îl folosesc greșit. Dacă întrebi 6 oameni despre definiția strategiei vei primi cel mai probabil 9 răspunsuri diferite.
Cu toate acestea, abilitatea de a fi strategic este una dintre cele mai valorizate în companii. Profesori, mentori și consultanți își dedică timpul studierii, workshop-urilor și implementării strategiilor în companii reale, aducându-le profituri substanțiale.
Ce e important de reținut este că, strategia se învață, nu este nativă. Și, gândirea strategică nu este doar o abilitate pe care o dobândești într-o singură ședință, ci este o modalitate de gândire care se dezvoltă în timp. Altfel spus, studiu și practică. Sau… testare, testare și iar testare.
Ce este și mai important de reținut este că, strategia nu se poate crea într-un weekend. Asta deoarece, implementarea ei este cea mai importantă. Majoritatea strategiilor nu eșuază în faza de planificiare ci în cea de implementare.
Ce NU este strategia
Înainte să definim ce este strategia, poate ar fi util să clarificăm ce nu este. Deși deseori este confundată cu alți termeni, strategia nu este niciuna dintre următoarele:
- Tactică
- Metode
- Idei
- Planuri
Deși strategia poate include unele dintre aceste aspecte, este mult mai complexă decât acestea.
Ce este strategia?
Potrivit profesorului Michael E. Porter, strategia este „alegerea unei poziții unice și valoroase ancorate în sisteme de activități care sunt … dificil de egalat”. Cu alte cuvinte, o alegere deliberată de a fi diferit. Tot el spune că esența strategiei este să alegi ce să NU faci, ceea ce mi se pare extrem de relevant.
Să luăm ca exemplu Amazon. Poziția sa valoroasă nu este dată doar de gama largă de produse, ci și de livrarea rapidă și experiența convenabilă de cumpărături online. Astfel, Amazon și-a creat un avantaj competitiv pe piața de comerț online.
Strategia trebuie să recunoască mediul extern în care operează o companie. Acesta include concurența, tendințele pieței, schimbările legislative, preferințele clienților și inovațiile tehnologice.
De asemenea, strategia trebuie să țină cont și de factorii interni ai unei companii, cum ar fi cultura organizațională, resursele umane și financiare, și eficiența operațională.
În cele din urmă, strategia presupune luarea unor decizii cu privire la investițiile în companie, schimbările necesare și intrarea pe piețe noi, ținând cont de constrângerile mediului înconjurător.
Instrumente de strategie
Există numeroase cadre și modele pe care le putem folosi pentru a înțelege mediul intern și extern al unei afaceri și pentru a face alegeri strategice adecvate. Iată câteva dintre cele mai comune:
- Balanced Scorecard (BSC): oferă o perspectivă cuprinzătoare a activităților organizației pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite.
- Analiza SWOT: evaluarea punctelor tari, a slăbiciunilor, a oportunităților și a amenințărilor unei companii.
- Analiza PEST: examinarea factorilor politici, economici, sociali, tehnologici, de mediu și legali care influențează o companie.
- Porter’s 5 Forces: un model pentru analiza dinamicii competitive dintr-o industrie. Îți recomand să citești cartea profesorului Michael E. Porter, Competitve Strategy. Vei afla tehnici pentru analizarea industriei și a competitorilor.
- Blue Ocean Strategy: crearea de noi piețe, evitând competiția directă. Îți recomand și aici o super carte: Blue Ocean Strategy: How to Create Uncontested Market Space and Make Competition Irrelevant”— scrisă de W. Chan Kim și Renée Mauborgne.
- Real-Time Strategic Planning – un sistem ideal pentru companiile mici și mijlocii care au nevoie de stragegii noi în timp real pentru ca piața fluctuează constant(cum e și cazul retail-ului). Implică 3 nivele de strategie – organizațională, pragmatică și operațională.
Acestea sunt doar câteva dintre instrumentele disponibile, iar alegerea lor depinde de circumstanțele specifice ale unei companii. În funcție de evoluția ei, o companiei poate trece oricând de la un instrument de strategie la altul.
În concluzie, strategia este esențială pentru succesul unei afaceri. Deși există multe instrumente și metode disponibile, cheia este adaptabilitatea și capacitatea de a înțelege și de a reacționa rapid la schimbările din piață.